fotocesty FOTOCESTY.CZ
Cesta do Austrálie 2001 - Blanča a Mýra
Z P R Á V Y   Z   C E S T Č L Á N K Y  -  Z Á Ž I T K Y P Ř Í P R A V Y
zpět na hlavní stránku   <<  zpět Obsah B&M do Austrálie dále  >>


Australská víza


Nasi snahou bylo ziskat v Australii moznost dostatecne dlouheho pobytu, abychom mohli nejen cely ostrov beze spechu procestovat, ale take poznat. Vzhledem k tomu, ze pro obcany Ceske republiky plati pro vstup do Australie vizova povinnost, znamenalo to predevsim ziskat ta spravna viza. Pro nase ucely pripadaly ze siroke skaly typu viz nabizenych Australskym svazem v uvahu nasleduji moznosti.

Prvni a nejbezneji udelovane je vizum turisticke. Opravnuje drzitele ke vstupu na australskou pudu po dobu tri, pripadne sesti mesicu. Jak nazev napovida je urceno pro individualni turistiku na casove omezenou dobu, bez moznosti prace v Australii. Behem obdobi priprav jsme meli moznost mluvit s nekolika lidmi, kteri o turisticka viza zadali. Z jejich zkusenosti vyplynulo, ze i kdyz zadatel splni vsechn oficialni podminky, tedy ma zpatecni letenku, prokaze dostatecne finance na dobu planovaneho pobytu a prinese potvrzeni od zamestnavatele, ze se s nim pocita i po navratu, neni udeleni viza zalezitosti jednoznacnou. Australska ambasada velmi casto odmita udelit viza lidem mladym, kteri nemaji dostatecnou vazbu na domov. Tim se mysli, ze nemaji zenu a deti, nevlastni byt nebo dum, pripadne zavedenou firmu, zkratka neco, co by je jednoznacne nutilo vratit se zpet. Coz je presne pripad nas a koneckoncu i vetsiny ostatnich, protoze za individualni turistikou do Australie jezdi predevsim mladi, zivotem zatim nevazani lide. Nicmene i presto je turisticke ze vsech viz udelovano nejcasteji a nejbezneji.

Druhym, velice lakavym typem viza jsou takzvane "pracovni prazdniny" - working holiday visa. Jsou urcena predevsim mladym lidem a studentum. Na tato viza muzete v Australii pobyvat cely jeden rok, z toho dokonce at tri mesice zcela legalne pracovat a tedy vyrazne snit naklady na cestu. Bohuzel zatim jsou dostupna pouze pro obcany Britskeho spolecenstvi (British Commonwealth) a Evropske unie.

Variantou pristupnou i pro nas z Cech jsou viza studentska. Nejsnadneji vam je zajisti nektera z cetnych agentur ci cestovek zabyvajicich se zprostredkovanim studia v zahranici, o neco levnejsi, ale i pracnejsi je zajistit si celou akci samostatne. Nejprve se domluvite s nekterou z australskych skol na dobe a typu studia. Nejcastejsi a nejlevnejsi jsou jazykove kurzy v delce pul az jeden rok. Skolne se pohybuje okolo 50 - 75 000 Kc za pul roku podle typu a umisteni skoly. K tomu pripoctete naklady na letenku (cca 25 - 35 000 Kc zpatecni), na ubytovani, jidlo. Pote je treba vyridit vsechny formality s australskou ambasadou. Pokud budete uspesni, ziskate viza na dobu studia s moznosti legalne pracovat az 20 hodin tydne, coz vam umozni vyrazne snizit, v idealnim pripade zcela zaplatit vydaje na studium a cestu.

Po priletu do Australie si musite obstarat praci. Nejpravdepodobneji se vam podari sehnat neco z pomocnych praci typu myti nadobi nebo obsluha na baru v nektere z restauraci. Podminkou viza je, ze budete navstevovat minimalne 90 % prednasek, jinak vam muze byt vizum odebrano. V praxi to tedy znamena, ze rano vstanete, na osmou az devatou hodinu jdete do skoly, kde jste s prestavkami zhruba do ctyr. Pote prejdete do prace a do pulnoci drbete hrnce. Rychle domu, udelat pripravu na druhy den do skoly, v jednu rano spat. A tak dokola cely tyden. Vetsinu casu stravite v jednom miste, nejcasteji v Sydney a na cestovani vam zbyde pouze doba prazdnin, obvykle tak tri tydny az mesic z doby pobytu.

Aby to nevyznelo, ze nejlepe nikam nejet, protoze to stoji spoustu penez a problemu, aby clovek nekde myl hrnce, rychle dodavame: ani jeden z lidi, kteri absolvovali studijni pobyt v Australii a se kterymi jsme mluvili sveho rozhodnuti nelitoval. Vsichni poznali velky kus sveta, potkali spousty skvelych lidi a nasbirali neuveritelne mnozstvi skvelych zazitku a zkusenosti. Jenom je dobre si uvedomit, ze to stoji nejake usili.

Nicmene ani studijni viza nesplnovala zcela nase pozadavky. Z toho duvodu jsme zajasili, kdyz jsme se na jedne z prednasek o Novem Zelandu v Praze potkali se zastupcem holandske agentury a dozvedeli se o moznosti ziskat vizum k dlouhodobemu pobytu s prakticky neomezenou dobou pobytu, prace a nelimitovanym poctem vstupu do zeme. Drive nez zpusobime migracni exodus Cechu do Australie, meli bychom podotknout, ze ziskani viz k dlouhodobemu pobytu je zalezitost pomerne slozita a znacne narocna jak casove tak financne. Nicmene dnes uz muzeme s urcitosti tvrdit, ze dosazitelna. Vsechny zadosti o tento druh viz jsou proverovany individualne a nemuzeme tedy poskytnou nejake obecne platne pravdy ci postupy. Pokud by jste chteli o dlouhodoba viza pozadat, tady je nasti toho, co vse budete muset nejspise absolvovat.

Viza jsou udelovana na zaklade bodoveho hodnoceni "zpusobilosti" kandidata. Body ziskavate za vek (nejvice bodu, je-li vam do 30 let, pokud je vam pres 45, neziskate zadne body a tedy ztracite moznost o vizum pozadat), za dosazene vzdelani, za delku praxe v oboru (minimalne jeden rok, nejlepe ctyri a vice). Dalsim kriteriem je znalost anglictiny, ta se posuzuje podle specalnich zkousek (podobny typ jako pro studijni viza). Extra body lze ziskat zanalost dalsiho jazyka, je-li jednim z jazyku narodnostnich mensin v Australii (coz kupodivu cestina je), pripadne jestlize jste jiz v Australii vystudovali nejakou skolu nebo absolvovali praxi v delce alespon jeden rok. Pokud tedy jste vysokoskolsky vzdelany inzenyr se ctyrmi lety praxe nejlepe v oboru vypocetni techniky, je vam mene nez 30 a po rocnim studiu v Australii mluvite plynne anglicky, vase sance jsou velmi vysoke. Obrnte se trpelivosti, vyrabujte sve bankovni konto a pustte se do toho.

Nejprve si budete muset nechat na prislusnem australskem urade potvrdit, ze vase vzdelane a praxe odpovidaji australskym standardum. Mezi tim, nez se tato zalezitost vyridi, muzete si nechat udelat pravnicky overene preklady vsech potrebnych oficialnich dokumentu - diplomy, maturitni vysvedceni, rodne a oddaci listy, potvrzeni o bezuhonnosti a tak. Pozor, pokud je nektery dokument v anglictine a vy posilate jeho notarsky overenou kopii, je treba nechat oficialne prelozit i notarske overovaci razitko. Pokud mate vsechno pripraveno, vyzvednete si na australske ambasade mnohastrankovy formular zadosti, ten vyplnte a spolu s poplatkem a vsemi dokumenty zaslete na ambasadu. Australsky imigracni urad ma pak podle zakona az sest mesicu na zpracovani a vyrizeni vasi zadosti (ackoli obvykle to trva kolem tri mesicu). Alternativne za vas formular vyplni a pri pripravach vam pomuze nektera z odbornych imigracnich agentur. To nemusi byt az tak zbytecne investovane penize, nebot udajne az padesat procent zadosti je zamitnuto kvuli spatne vyplnenym formularum, se kterymi se imigracni urad nema cas zabyvat.

Pokud jste vse udelali dobre, ceka vas odmena ve forme toho nejlepsiho viza, jako lze ziskat. Cela akce trva jeden az dva roky a prijde vas odhadem na 50 - 100 000 Kc, pokud vse zvladnete sami, pripadne na 100 - 150 000, pokud vyuzijete sluzeb nektere z agentur. Jeste jednou pripominame, ze cely proces vyrizovani viza je zalezitosti velmi individualni a ze jak doba, tak naklady mohou byt ve vasem konkretnim pripade i velmi odlisne od nasi zkusenosti.

Podrobno a aktualni oficialni informace o vsech druzich viz do Austalie lze ziskat na oficialnim webu australskeho imigracniho uradu http://www.immi.gov.au nebo na australske ambasade ve Vidni (Mattiellistrasse 2, A - 10040 Vienna, Austria, tel.: +43 - 1 - 512 85 80, fax +43 - 1 -513 29 08, email: austemb@xpoint.at).


Pokračování: Odjezd

zpět na hlavní stránku   <<  zpět Obsah B&M do Austrálie dále  >>
Vytvořeno: 15.března 2001          Poslední aktualizace:
 Copyright © 2001 Blanča a Mýra Nováci, fotocesty.cz e-mail: info@fotocesty.cz